diumenge, 8 de desembre del 2013

5è Visitem el gremi de forners



Participem en el PROJECTE MEDDIET

La Fundació Dieta Mediterrànea ha iniciat un programa destinat a nens i nenes anomenat ENPI_MEDDIET i  el centre Frederic Godàs ha estat seleccionat per participar-hi.

L'alumnat de cinquè curs i el professorat de l'escola implicat en el projecte estem fent una formació sobre dieta mediterrànea tot i estudiant els seus beneficis per la salut. El passat divendres dia 29 de novembre,  l'alumnat del nostre centre
durant el matí va visitar  al Gremi de Forners de l'Avinguda de Madrid núm. 15. de Lleida.

L'objectiu és donar a conèixer a l'alumnat com es fa el pa i la importància d'aquest aliment en la dieta diària. Representants de la Fundació Dieta Mediterrànea ens varen acompanyarar també en aquesta activitat.

Aquí teniu algunes fotografies de les activitats portades a terme.

Així com l'enllaç al programa informatiu de TV Lleida, on es va informar de l'activitat.
http://lleidatelevisio.xiptv.cat/noticies/capitol/noticies-vespre-29-11-2013?s=1302&e=0#.UqRwdWsGD10.blogger


Per a saber-ne més...
En aquest curs l’escola Frederic Godàs  participa en el projecte MedDiet,”Dieta Mediterránea  y Fomento de Alimentos Tradicionales”, un projecte de la Fundación Dieta Mediterránea que té com a objectiu incrementar la consciència dels consumidors tan exposats a perdre els hàbits saludables de la dieta mediterrània.
Tots som conscients que la Dieta Mediterrània en les darreres dècades està experimentant canvis notables que s’expliquen pel desplaçament dels aliments mediterranis en favor del “menjar ràpid” que, en moltes ocasions ens proporciona força energía però sense que els nutrients siguin els més adequats.
Així doncs, es pretén incidir envers la importància de mantenir les tradicions alimentàries per tal de potenciar la salut de les persones, alhora que col·laborem amb la sostenibilitat del medi ambient, de l’economia mediterrània i el seu patrimoni cultural.

En aquest projecte hi participen diversos països del Mediterrani: Egipte, Tunísia, Grècia, Itàlia, Líban i Catalunya, des de Espanya. Per tant, podem veure la intenció de transmetre els valors de l’estil de vida compartit pel pobles del Mediterrani. Així doncs, a Lleida,  la nostra escola ha estat seleccionada, juntament amb el col·legi Claver de Lleida
Quan ens van presentar el projecte ens van oferir la possibilitat de triar l’aliment que treballarien a fons els nostres alumnes. Així el professorat vam triar el Pa, donat que es troba formant part de l’alimentació de l’home des de l’antiguitat. 

Els alumnes de cinquè, representant  al Frederic Godàs,  es van traslladar als locals del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, on van ser rebuts pels monitors del Projecte – Blanca i Jordi – que ens van acompanyar durant tota la jornada.
L’activitat es va iniciar amb un col·loqui dirigit pel Jordi per tal de fonamentar la dieta Mediterrània, recordant què tenien en comú en la seva alimentació els països que formem part del projecte. Els alumnes van fer un repàs de la clàssica Piràmide de la dieta Mediterrània, que coneixem però es van introduir algunes novetats per tal d’adaptar-se a l’estil de vida actual. Així es dóna importància :
-          als hàbits saludables  relacionats amb la nostra dieta, concedint un paper rellevant a les relacions que s’estableixen a l’hora de menjar tals com la conveniència de menjar en família.
-          a l’alimentació i activitat física diària.
-          a la dieta equilibrada, el menjar variat i amb productes estacionals, locals ....
A continuació un membre del Gremi de Forners ens va anar introduint en el procés de l’elaboració del pa, . Amb les seves instruccions i consells vam aconseguir fer uns pans boníssims, amb variades formes (cargols, peixos, trenes...) que, una vegada cuïts, ens vam poder endur a casa.

Val a dir que, mentre els nostres pans eren a la càmera de fermentació, a la temperatura i humitats adients, vam ser obsequiats amb un esmorzar saludable: iogurt i mandarines.
En arribar a l’escola  ens  van fer entrega d’un quadern a cadascú, que contenia exercicis i activitats envers la dieta mediterrània que podrem treballar amb la nostra família; també ens van regalar un llapis, ........ , una bosseta per a portar l’esmorzar a l’escola, un joc ....
Finalment, ens vam fer una fotografia de grup amb la Blanca i el Jordi i ens vam acomiadar, marxant de l’escola amb un bon entrepà per dinar.


En resum: hem reforçat els nostres coneixements sobre la dieta Mediterrània, hem elaborat el nostre  pa i hem après la importància que aquest aliment té en la nostra alimentació. Ens ho hem passat molt bé!.


Per ampliar la nostra informació: