dilluns, 13 d’octubre del 2014

Dia Mundial de la Salut


Dia Mundial de la Salut Mental

Avui divendres dia 10 d’octubre, tots els nens i les nenes de l’escola hem fet activitats per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental.
Els/les nostres mestres ens han explicat a les classes que qualsevol persona pot patir en algun moment de la seva vida algun problema de salut mental i que  ens hem d’ajudar les unes a les altres per a resoldre les dificultats.

Els/les mestres ens han passat un vídeo curtet del SAF (servei d’atenció a les famílies) on es podia veure com persones que tenien algun problema de salut mental podien portar una vida normal amb una mica d’ ajuda.

A nosaltres ens ha semblat molt interessant poder parlar d’aquest tema i hem finalitzat les activitats amb una trobada al pati de l’escola. Aquí hem escoltat unes paraules i hem enlairat globus de color carbassa que portaven el lema “En positiu” salutmentalponent.com Les nostres famílies i amics ens han pogut veure a la televisió, la qual cosa ens ha fet molta il·lusió.

A continuació, podeu veure algunes fotografies i  l'enregistrament de TV LLeida a la nostra escola amb motiu de l'acte del dia Mundial de la Salut Per visualitzar-ho, cliqueu sobre les imatges.



http://lleidatelevisio.xiptv.cat/noticies/capitol/noticies-vespre-10-10-2014?s=1116&e=1264#.VDvnCPa54P0.gmail

SAF: Servei d’Atenció a les Famílies

El SAF és un servei d’informació, consulta, d’orientació, i assessorament a disposició d’afectats, familiars, professionals o persones coneixedores d’una realitat en salut mental, que cerquin respostes a qüestions que els preocupin, que plantegin problemes i necessitats, tant sanitaris com socials, que vulguin clarificar itineraris, conèixer els recursos en salut mental…

Així mateix, també realitza un treball de coordinació amb el territori i en xarxa, per poder derivar i orientar correctament les demandes, tant amb els recursos sanitaris i socials especialitzats en salut mental com amb les associacions de familiars i afectats, com d’altres que puguin ésser d’interès en el territori. Per tant, podríem dir que el SAF de la Federació és un recurs complementari a la xarxa de salut mental.

L’estigma, principal barrera per a la integració de les persones amb trastorn mental

Els prejudicis, el desconeixement i les diferents formes de discriminació segueixen sent la principal barrera per a la integració de les persones amb trastorn mental, que veuen en aquest estigma un obstacle més en la seva recuperació.

Aquest el principal missatge que va voler llançar avui la Confederació Espanyola d’Agrupacions de Familiars i Persones amb Malaltia Mental (FEAFES) a la jornada “Obrint ments. Tancant Estigmes”, va celebradar el dia 6 d’octubre al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

En la inauguració de la jornada, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora el 10 d’octubre en més de 100 països, el president de FEAFES, José María Sánchez Monge, va recordar que el lema d’aquest any “Obrint ments . Tancant Estigmes”, va ser triat a través d’una votació a Internet. Un fet que, segons Sánchez, demostra “fins a quin punt el desconeixement i els prejudicis segueixen dificultant el dia a dia del nostre col·lectiu”.

La representant del Comitè de Persones amb Malaltia Mental de FEAFES, Ana Escudero, va donar lectura al Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental, en què es va reclamar a la societat mantenir una mirada diferent davant dels problemes de salut mental, que s’allunyi del “rebuig i del menyspreu”. Al mateix temps que s’animava a les persones amb trastorn mental a explicar la seva pròpia experiència com la millor forma de combatre aquests prejudicis. “Ser una persona amb malaltia mental no és una cosa del que avergonyir, ni ens converteix en menys que ningú“, argumentava el manifest.

Per la seva banda Ignacio Tremiño, director general de Polítiques de Suport a la Discapacitat, va donar lectura a la proclama commemorativa en la qual s’instava al conjunt d’institucions ia la ciutadania que “afavoreixin la integració social i fomentin l’eliminació d’etiquetes i l’eradicació l’estigma” i que a més” defensin el dret de les persones amb trastorn mental a ser considerades com a ciutadanes i ciutadans de ple dret”. 30 anys enderrocant murs