UNIVERSITARIS PER UN DIA
Amb motiu de la Setmana de la Ciència, que aquest any hem dedicat a l’AIGUA, els alumnes de sisè es van
traslladar al Campus d’Agrònoms per tal de realitzar un taller per treballar “la hidratació als nostres aliments”.
L’activitat es va desenvolupar a la ETSEA de la UdL on – com deien ells- la professora Mª Teresa Piqué els va fer
sentir “universitaris per un dia”,
doncs va tractar els diferents estats en
que podem trobar l’aigua als aliments i la influència que tenen en la seva
conservació. També es van treballar conceptes com solubilitat, emulsió i
gelificació realitzant activitats pràctiques senzilles.
Una vegada a l’escola, vam fer una
valoració. A continuació recollim algunes de les opinions dels nostres alumnes
i us presentem un recull fotogràfic dels nostres científics.
-
“ .... ha estat molt interessant, ja que
l’aigua participa en l’estructura dels teixits i actua com a medi de reaccions
bioquímiques del nostre cos...” (Jaume)
-
“... sense aigua no podríem viure perquè el
cos necessita hidratar-se...” (Mireia)
-
“... l’aigua entra al nostre cos gràcies
als aliments...” (Marina)
-
“...el cos humà té un gran percentatge
d’aigua. A mesura que creixem va disminuint.
És per aquest motiu que a les persones grans els surten arrugues, per la deshidratació...” (Heribert)
-
“... a mesura que anem creixent l’aigua es
va perdent; per això, des de petits ens hem d’hidratar...” (Guillem)
-
“... els nadons tenen el 75% del seu pes
d’aigua i els adults tan sols el 60%...” (Joel P.)
Vam poder calcular el contingut
d’aigua d’aliments tan diferents com la gelatina i uns “palitos”, que pensàvem
que no en tenien:
-
“... sumant i restant ens han ensenyat a
calcular quanta aigua conté un aliment...” (Anna)
I vam experimentar amb aigua i oli o
amb els famosos “Lacasitos”:
-
... els Lacasitos s’estaven desfent; s’han
quedat sense color. S’ha produït una dissolució ja que l’aigua s’ha tornat del
color del Lacasito...” (Alpha)
També vam fer ús de pigments, com a
l’escola:
-
“... la professora ens ha ficat un pigment,
barreja de Sudan i Blau de Metilè, que ens mostraven si hi havia greixos o
aigua en els aliments... (Paula)
Alguns alumnes han après que ser
universitari requereix estar ben preparat i haurem de treballar molt per
arribar-ho a ser:
-
“... m’ha costat una mica d’entendre el que
deia la professora de la universitat, amb tantes paraules difícils...!...”
(xxx)
-
“... hem treballat, però m’hauria agradat
fer més coses i fer-les nosaltres...” (xxx)
En
el que tots han coincidit és en què els ha agradat l’experiència. Gràcies Mª
Teresa per dedicar-nos el teu temps!
Aquí teniu un recull d’imatges del
nostre treball a la universitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada