dimarts, 16 de desembre del 2014

Taller de cristal·lografia a Cicle Superior


ELS CRISTALLS (2014, ANY INTERNACIONAL DE LA CRISTAL·LOGRAFIA)

L'Anna Jiménez, experta en la temàtica, ens va presentar i ens va dir que aquest any 2014 és l’Any Internacional de la Cristal.lografia. També ens va explicar una petita historieta d’un marcià que va viatjar al Sol, a Mercuri, a Venus i, finalment, a la Terra, on va aprendre que les muntanyes estaven formades de roques i les roques estaven formades de minerals.

A continuació, amb unes lupes vam observar dues roques petites i vam veure els minerals que les formaven. Després ens va ensenyar quatre minerals i ens va dir que un mineral sempre té cares planes i arestes rectilínies.

Més tard, ens va explicar moltes coses interessants; com per exemple, què son els àtoms i que estan formats per partícules molt petitetes que depèn de com s’agrupin formaran el mineral.

Vam experimentar com es poden formar els minerals. Per evaporació ja el coneixíem perquè ho havíem fet quan vam estudiar l’Halita; però vam poder obtenir els cristalls a partir de la sublimació del iode, que va ser espectacular pels colors rosa-lila que anàvem veient dels gasos que desprenia en escalfar-lo. Finalment, vam fer la fusió de pols de sofre; en aquest cas, el sofre es va tornar líquid completament i dins del tub, conforme s’anava refredant, vam poder veure uns cristallets molt petits.

Què he après amb la visita de l’Anna?
-          que l’Any 2014 és l’Any Internacional de la Cristal.lografia.
-          que les roques estan formades per minerals
-          que un mineral té cares planes i arestes rectil.línies
-          què és un àtom
-          que depèn com s’agrupin els àtoms es pot formar un mineral
-          que si escalfem l’iode es formen cristalls molt petits
-          que si escalfem pols de sofre es formen cristalls petits quadrats.
Sandra Díaz